Wednesday, December 31, 2008

Gott nytt år!

Gott nytt år! insåg precis att klockan är 00:00 hemma i Sverige!
Här i Argentina är den bara nio än så länge.

Nyårslöftet: Att inte ha några nyårslöften, delvis jag bröt förra årets löfte, och jag kommer med all säkerhet bryta nästa års nyårslöfte också eftersom detta är mitt standardlöfte. Synd att det är en nedåtgående spiral.

Allt är inte svart och vitt.

Läste nyss denna artikeln på aftonbladet, och jag måste säga att jag blev positivt överraskad. En sexton-årig tjej skriver om att hon väljer att inte dricka, röka eller festa av ett flertal skäl. Dessutom verkar responsen och kommentarerna till artikeln vara stöttande, vilket jag verkligen inte trodde de skulle vara.

Precis som Hanna i artikeln, lever jag också ett alkohol- och rök-fritt liv, och det har bara haft positiva effekter på mig. Jag väljer också att hänga med vänner hellre än att gå ut och festa och jag ser inte nån poäng med att dricka sig berusad för att ha roligt, jag har det ändå.

Det finns väldigt stor press på unga idag, mycket större press än vad våra föräldrar kände av exempelvis. Som Hanna skriver i artikeln så finns det lite utav en modell som en tonåring förväntas följa; jag citerar: "

Man ska ha fått sin första kyss senast när man fyllde 13.

Sin första fylla vid 14.

Sitt första ligg vid 15."

Det är klart att det inte behöver vara exakt såhär men det ger iallafall en bild av hur livet för en osäker tonåring med identitetskris ter sig. Lyckas man inte uppfylla "kraven" så förpassas man till "fårflocken", den grå massan. Då har man misslyckats med att sticka ut, göra sig ett namn och en identitet, tillbaka till ruta ett.

Sen så måste jag dock säga att allt är inte svart och vitt,
Det finns människor som verkligen gillar att vara ute och festa, och som väljer det, frågan är bara ifall de hade velat vara ute och festa från början, varför börjar man? Jag skulle vilja påstå grupptryck.

Många som läser detta inlägget och identifierar sig med den "typiska tonåringen" som jag beskrivit här, som är ute och festar och/eller dricker samt/eller röker tar nog illa upp av detta inlägget. jag är medveten om att jag utmålar det som negativt, men i min mening så är det faktiskt det, rent hälsomässigt; Alla vet att rökning är beroendeframkallande och alla vet att det kan orsaka cancer samt att det bevisligen minskar ens livslängd. Att konsumera alkohol är också beroendeframkallande, dock behövs det mycket mer för att ett beroende ska uppstå. Skrumplever är ju också värt att nämnas. Att festa är ju inget farligt i sig men det bringar ju med sig de andra två så det blir väl den springade punkten.


...Listan kan göras lång, men jag tror det räckar såhär. För ett tag sen tittade jag på teve, det var ett program som handlade om alkohol, man påstod där att om alkohol skulle uppfunnits idag skulle det klassas som en drog och förbjudas på marknaden. Jag tycker det talar för sig. Det är lite synd dock att jag inte kommer ihåg vad programmet hette.

Sen måste man ju hålla isär begreppen, om jag skulle få i mig lite alkohol så kommer inte jag per automatik att dö på fläcken, men ett regelbundet supande däremot, skulle försämra min hälsa betydelsefullt.

Om jag tar en cigarett kommer jag inte heller att dö, eller kanske? Min pappa tog sin första och enda cigarett när han var ung, pågrund av grupptryck förstås, och hans kropp svarade med svullnader i halsen så han var nära att kvävas till döds. Faktiskt så kan en enda cigarett ge upphov till beroende om man är riktigt olyckligt lottad, oftast är det inte så dock. Så en cigarett kanske inte är farlig, men ett regelbundet rökande försämrar hälsan betydligt också.

Man måste se det ur olika perspektiv. Bara för att jag har druckit en öl betyder inte det att jag är en osäker tonåring som faller för grupptrycket, men om jag skulle dricka en öl varje gång någon gav mig en, mot min vilja, för att jag är för rädd för konsekvenserna om jag inte gör det. Ja, då faller jag för grupptrycket.

Sen om man är fast i ett beroende, då kan man inte anklagas för nått sånt heller. Möjligtvis sin egen dumhet. Fast det beror på, det med, om man aktivt försöker bli av med sitt beroende för att man inser att det är skadligt för en själv, då kan man verkligen inte påstå att man är dum! Då är man snarare väldigt smart!

Oj, oj, oj, det finns hur mycket som helst att skriva om detta hära ämnet. För att summera, så skulle jag vilja säga;

  1. Att dricka och röka samt konsumera andra typer av preparat regelbundet som är skadliga för hälsan, är dumt.
  2. Det finns en enorm press på unga idag, och jag hoppas att fler vågar stå på egna ben och göra vad de själva tycker och vill och inte bara följa med strömmen.
  3. Jag lever ett alkoholfritt och rökfritt liv, jag är dessutom inte ute och festar på regelbunden basis heller och det har bara inneburit positiva saker för mig.
  4. Jag stöttar Hanna i artikeln och tycker hon är modig som vågar uttrycka en så "opassande" åsikt på en av Sveriges största mediasajter.